Ať žije egoismus I.

03.12.2021 17:38

Před tuším měsícem, kdy jsem tušila kovidovou pohromu (protože vláda naprosto ignorovala jakoukoliv kontrolu dodržování pravidla: rozestup - rouška a hrála populistiickou hru: očkovaní = nemohou nikoho nakazit, proto nemusí nic a mohu všechno), jsem byla v malém obchůdku ve Frenštátě. Rozměr cca 10 x 5 metrů. Na vstupních dveřích cedule: vstup pouze 2 osoby s respirátorem kryjíícím nos a ústa.

Vešla jsem dovnitř.

Uvnitř prodavačka a její kamarádka, obě bez respirátoru, žádné otevřené okno.

Já, ve svém respirátoru třídy 3 jsem je požádala, ať si nasadí respirátor, protože ohrožují mé zdraví. 

Stála jsem v otevřených dveřích, ať vyvětrám smrádek a případného koviďáka.

Prodavačka mi sdělila, že onemocní ona chřipkou, když nechávám otevřené deře Už z tohoto výroku bylo poznat odborníka: chladný vzduch opravdu neznamená nákazu chřipkovým virem.

Asertivně jsem ji zopakovala svoji žádost. A tak na mě prodavačka zavolala "ochranku". Ta za chvílinku přišla: další prodavaččina kamarádka s očima navrch hlavy a slovy "Co se děje?"

Prodavačka mi ještě stihla říct svůj názor na očkované "vy, jako očkovaní natáhnete brka jako první".

Komická situace, kdyby nešlo o život.

Je mi jedno, kdo je a kdo není očkován. Očkování je věc každého - každý musí zvážit přínos a riziko pro sebe. Každý se očkuje kvůli sobě, protože dnes už víme, že očkovaný nemoc přenáší dále. Očkovaný přitom může nakazit nejen sebe, ale i další plně očkované.

Stále tedy platí PRO VŠECHNY základní prevence: rozestup + respirátor třídy 2, nebo 3 na ústech a nose, když jsou poblíž jiní lidé, nebo když jste v nevětraných prostorech, kam chodí i jiní lidé!

Už se proberte ze svého egoismu a vytáhněte hlavu z písku: svět se změnil! Prostě se budete chvíli omezovat: každá pandemie jednou skončí..španělské chřipce to trvalo 3 roky, proč by to teď mělo skončit dříve, když více cestujeme....

Nikoho nebaví mít respirátor, koh by to bavilo? Prostě tak to je. Nosit respirátor, to není omezení osobní svobody, to je ohleduplnost vůči svému okolí.