Kyselina listová v potravinách, v kuchyni

KYSELINY LISTOVÁ V POTRAVINÁCH, v kuchyni a v našem trávicím traktu 

Na 100g množství potraviny množství kyseliny listové v µg 

Žito 60

Slunečnicová semínka 227

Hrách 65

Brokolice 71

Červená řepa 109 (Pozor, barví moč!!)

Špenát 194

Mandle 58,7

Čočka 433

Pistácie 58

Zelí 43

Kukuřice 45,8

Chřest 128

Lískové ořechy 71,8

Sója 375

Pšenice 41

Pór 64

Arašídy 240

Fazole 388

Oves 56

Hlávkový salát 136

Avokádo 62

 

Dobrým zdrojem jsou také vnitřnosti a vejce.1)

V mase, rybách, mléku a mléčných výrobcích je obsah kyseliny listové relativně nízký.1)

Kyseliny listová je rozpustná ve vodě, termolabilní (= zvýšením teploty se rozkládá) a je citlivá na světlo. 

Během skladování potravin a jejich zpracováním je nutno počítat se ztrátami, u monoglutamátu až do 70%, u polyglutamátů okolo 50%. Celkové ztráty z potravin se pohybují v rozmezí 10 - 70%, v průměru okolo 35%.1) 

Pokud kyselinu listovou sníte ve smíšené stravě, do těla se Vám dostane přibližně 50% toho množství kyseliny listové, kterou jste snědli (zbytek vykadíte); synteticky vyrobená kyseliny listová (= monoglutamát) se do těla vstřebá prakticky celá.1)

 

 

ZDROJ:

1. Stránský M.: Preventivní účinky kyseliny listové Interní Med. 2011; 13(4): 159-162