
Přírodní a vyrobená kyseliny listová
PŘÍRODNÍ A VYROBENÁ KYSELINY LISTOVÁ - jaký je mezi nimi rozdíl
Kyselina listová je jedním z vitamínu skupiny B, bývá označována jako vitamín B9. V rostlinách a v živočišných tkáních převažují polyglutamáty. Synteticky se vyrábí monoglutamáty). Vzhledem k různé využitelnosti polyglutamátů a monoglutamátů byl zaveden pojem ekvivalent kyseliny listové. 1mikrogram ekvivalentu folátu = 1mikrogram folátu v potravině = 0,5mikrogramu syntetické kyseliny listové. Při výpočtu příjmu ekvivalentu folátu obsažených v potravinách nebo potravinových doplňků (=krabička v lékárně, která má na obalu napsáno "doplněk stravy"; obecně to často bývá taková krabička, kterou Vám lékař nenapíše na recept) je používán vzorec: y mikrogramů ekvivalentu folátu = z mikrogramů folátu v potravině + (1,7 krát x mikrogramů syntetické kyseliny listové).1)
ZDROJ:
1. Stránský M.: Preventivní účinky kyseliny listové Interní Med. 2011; 13(4): 159-162
Upozornění!
Vstoupili jste na stránky, které byly vytvořeny s cílem zpřístupnit studiem a lékárnickou praxí získané informace, jejichž je autorka stránek vlastníkem, veřejnosti a pomoci ji v orientaci v oblasti samoléčení.
Poskytnuté informace v žádném případě nenahrazují komunikaci s lékařem ani lékárníkem.
Před užitím jakéhokoliv léku si přečtěte příbalový leták nebo se poraďte s lékárníkem nebo s lékařem. Autorka nezodpovídá za chybnou interpretaci informací obsažených na stránkách a není odpovědná za jakékoliv škody, které vzniknou následnými postupy či jednáním, jež jsou provedena na základě obsahu těchto stránek. Léky uvedené na stránkách mají laikům pouze osvětlit problematiku a pomoci v orientaci; jsou-li uvedeny názvy léků, jsou uvedeny nahodile pro orientaci v problematice.
Vstupem na stránky jste potvrdili, že jsem se seznámil/ seznámila s cílem i s omezením těchto stránek.