Starší lidé, lidé v nejlepších letech, staří lidé a jídlo

 

Staří lidé a jídlo.

Starý člověk potřebuje všechny potraviny tak jako mladší, tedy i bílkoviny i ovoce a zeleninu.

Starší lidé bývají

                moc hubení – špatně se jim polyká, bolí je čelistní klouby při kousání, mají problémy s protézou, po některých lécích mohou trpět nechutenstvím nebo pocitem na zvracení, zapomínají, špatně se jim chodí, a tak si nejsou schopni nakoupit nebo uvařit, popř. mají problém dojít na záchod, mají pocit, že dovoz jídla ze stravovacích provozů znamená jejich nesoběstačnost.

                moc obézní s velkým úbytkem svalů – mají dobrou chuť k jídlu, ale omezenou pohyblivost (např. bolesti kloubů)

 

 

Faktory, které ovlivňují výživu ve starším věku:

 

Potřeba bílkovin je u starších osob obdobná u všech věkových kategorií, tedy i nad 65let. Bylo prokázáno, že 12-30% žen ve věku nad 65let má chronicky nižší příjem méně než 30g bílkovin denně, u mužů je tento nedostatek v potravě méně častý (vyskytuje se u 6-16% mužů).

Některé léky, ale taky poruchy rovnováhy minerálů a vitamínů v těle (= nedostatek draslíku (!pozor, jeho nadbytek také škodí!), nedostatek vitamínu B6, železa, vápníku, zinku mohou nepříznivě ovlivňovat sucho v ústech.

Pálení v ústech může být příčinou cukrovky, nedostatku vitamínů skupiny B, nedostatku kyseliny listové, alergií, nedostatku železa, systémové (= celotělové) onemocnění pojiva (= chrupavky, klouby). Samotné pálení může obtěžovat natolik, že omezuje příjem jídla a dokonce i tekutin.

Poruchy polykání jsou ve vazbě na poškození peristaltické vlny (= toho, jak se potravina posunuje) horní části trávícího traktu.

 

Fyziologické změny

S věkem (od 45.roku u mužů, u žen od 48.roku) dochází ke změnám v zastoupení tukové a svalové tkáně ve prospěch tukové tkáně, kdy se tuk hromadí v oblastech prostoru břicha a orgánů. Průměrné zastoupení svalové hmoty je u populace nad 65let kolem 12-18%.

V souvislosti s poklesem výkonu svalů dochází také k poklesu energetických nároků (o 350-750 kcal/den; ale dostatek bílkovin ve stravě je nutný i ve starším věku!!)

 

Doporučení o množství přijatých tekutin je velmi individuální. Záleží na funkce ledvin, přítomnosti různých onemocnění (např. těžká forma ischemické choroby srdeční), okolní teplotě, atd. Velmi obecně se dá  doporučit 1,5litru tekutiny + 10mililitrů na každý kilogram hmotnosti nad 20kg.

 

Doporučené množství vitamínů a minerálů pro věk nad 50let je:

Vitamín A: 800 – 1000mikrogramů (Pozor, vitamínem A se můžete předávkovat; aby se vám vitamín A vstřebal, musíte jej jíst spolu s tukem, protože je rozpustný v tucích (proto nejíst samotnou mrkev, ale třeba s namazaným chlebem;-)

Vitamín D: 5mikrogramů (více o vitamínu D naleznete zde a zde a zde)

Vitamín E: 8-10mg (více naleznete zde)

Vitamín K: 65-80 mikrogramů

Thiamin (= B1): 1-1,5miligramů

Riboflavin (=B2): 1,2-1,4miligramů

Niacin 12-15miligramů

Pyridoxin (=B6): 1,6-2 miligramy

Kyselina listová: 180-200mikrogramů (více naleznete zde)

Kyselina askorbová (= vitamín C): 60mg (více naleznete zde)

Biotin: 30-100mikrogramů

Kyselina pantothenová: 4-7miligramů

Vápník: 800mg (více naleznete zde a zde a zde a zde)

Železo: 10mg (více naleznete zde)

Zinek: 10-15mg (více naleznete zde)

Měď: 1,5-3mg (více naleznete zde)

Selen: 55-70 mikrogramů

Hořčík: 280-350mg (při sportu se hořčík spotřebovává a potřebujete jej více; více naleznete zde a zde)

Chrom: 50-250mikrogramů

 

V důsledku hladovění dochází k rychlému vyčerpání zásob energie a tělo začne rozvíjet deficitní zdroje pro zajištění dostatku energie pro svůj provoz. Rozvoj je velmi rychlý – s nástupem během hodin až dnů. Nevýhodou je, že se velmi rychle vyčerpá schopnost využít cukry a tuky a tělo, aby mu zůstalo potřebné množství energie začíná využívat a tedy spotřebovávat vlastní bílkoviny (= svaly). Při těžkém stavu hladovění (katabolismu = odbourávání) může dojít ke ztrátám až 300g svalu denně!! Zároveň může dojít ke tvorbě otoků z nedostatku bílkovin (viz. velká bříška u hladovějících dětí v Africe; obejm tedy zůstává stejny, ale v těle máte vodu z hladovění a svaly „jdou“ pryč! Přitom svaly přirozeně potřebujete, aby jste mohli chodit, protože svaly nosí kostru!!)

  

Denní doporučený příjem u stabilizovaného seniora je stanoven na 25-30kcal/kg hmotnosti/ den. Při zátěži a rehabilitaci stoupá.

Obsah bílkovin by se měl pohybovat nad 1g/ kg hmotnosti (více viz. zde a zde), obsah vápníku kolem 1g/den (více zde a zde), objem tekutin jistě nad 1,5litru (až 3litry) během 24hodin (pít během dne po malých dávkách!! Ne litr najednou a pak půl dne nic nepít!!)

 

 

Bílkoviny:

Denní příjem 1,2g (jiný zdroj uvádí nad 1g) na kg tělesné hmotnosti a den (pokud lékař neřekl, že kvůli nemocným ledvinám je nutné příjem bílkovin omezit!)

Pokud je organismus zatížen – třeba revma, zánět kloubů, jiné záněty, operace, úraz, hojení (např. zlomenin) – STOUPÁ potřeba bílkovin na 1,5g na kg tělesné hmotnosti a den.

Obsah bílkovin v potravinách (viz.zde a zde):

100g bílkoviny je v 5 velkých porcích masa nebo ryby, 3litry mléka nebo jogurtu, 1kg tvarohu, půl kg tvrdého sýra

Přípravky (pijí se, např. brčkem) Protifar, Fortimel, Resource Protein Plus (lze zakoupit v lékárně; uvádím jen některé - nevím, které jsou aktuálně dostupné na českém trhu. Jde o skvělou alternativu pro lidi, kteří z nějakého důvodu nemohou jíst!! Jsou i varianty "bez tuku" pro pacienty s nemocnou slinivkou, kteří mají mít beztukovou dietu.)

 

Energie:

25 -30 kcal na kg tělesné hmotnosti. Při zátěži a rehabilitaci stoupá.

Přípravky (pijí se, např. brčkem) Fantomalt, Calogen, Nutridrink, Resource Energy (lze zakoupit v lékárně; uvádím jen některé - nevím, které jsou aktuálně dostupné na českém trhu. Jde o skvělou alternativu pro lidi, kteří z nějakého důvodu nemohou jíst!! Jsou i varianty "bez tuku" pro pacienty s nemocnou slinivkou, kteří mají mít beztukovou dietu).

 

Situace vedoucí k poruchám příjmu jídla

Následky

Nechutenství

Pokles příjmu jídla

Pokles chuti, změny chuti, pálení v ústech, málo vitamínů

Pokles příjmu jídla

Změny množství slin (záněty, léky,..)

Pokles příjmu jídla

Potíže s rozmělněním potravy (špatné zuby, špatné protézy, bolesti čelistních

Kloubů, afty, herpes vir, kandidózy

Porucha mechanického zpracování jídla (= špatně se vstřebá, dlouho leží ve trávicím traktu

Onemocnění zubů (zhoršené hojení po vytrhnutí zubu, komplikace s vytržením zubu)

Porucha mechanického zpracování jídla (= špatně se vstřebá, dlouho leží ve trávicím traktu

Onemocnění dásní (parodentóza)

Porucha mechanického zpracování jídla (= špatně se vstřebá, dlouho leží ve trávicím traktu

Polykací potíže

Porucha transportu jídla (= posunu)

Změny peristaltiky v horní části trávicícho traktu (= změny pohybu stravy)

Porucha transportu jídla (= posunu)

Onemocnění trávicího traktu (vředy, zánět žaludku, infekce Helicobacter pylori,

bezdůvodné užívání blokátorů protonové pumpy (= omeprazol, pantoprazol, apod.)

Porucha transportu jídla (= posunu)

Poruchy sekrece trávicích enzymů (např. při potížích se žlučníkem)

Poruchy trávení, nedostatek

Špatné vstřebání, netolerance některých potravin, malá kyselost v žaludku

Poruchy trávení, nedostatek

Zácpa (málo tekutin, málo vlákniny, nehybnost), zmenšení množství neuronů myenterického plexu

Poruchy trávení, nedostatek

Průjmy

Poruchy trávení, nedostatek

Nádory

Poruchy trávení, nedostatek

Onemocnění ledvin

Metabolické změny (např. nadbytek kyseliny močové)

Cukrovka, onemocnění štítně žlázy

Metabolické změny (např. nadbytek cukru v krvi)

Kognitivní onemocnění (= „jak je čiperný mozek“ – zapomínání,

 

Neurologická onemocnění (= nervových vláken, která probíhají v celém těle)

Porucha až neschopnost příjmu potravy

Další důvody – domovy důchodců, LDN, ústavy

Následek je podle toho, jaký problém převáží

Imobilita (= že se sám nehýbe) a závislost na jiné osobě

Nechutenství, manuální neschopnost

Velké množství užívaných léků, které mohou způsobit anorexii

Nechutenství, manuální neschopnost

 

ZDROJ:

Malá E., Krčmová I., Burešová E., Jurašková B.: Výživa ve stáří; Interní Med 2011, 13 (3), 111-116