První digitální pilulka

16.11.2017 23:38

Tabletka vysílá z pacientova žaludku data o tom, zda a kdy si lék vzal.

Údaje pak mohou lékařům i pacientům pomoci lépe zvládat léčbu.

Všudypřítomné nedodržování léčebného režimu, které je časté zejména u pacientů s chronickými nemocemi, má negativní dopad jak na pokladny zdravotních pojišťoven, tak na výrobce léčiv.

Jestliže se pacientův stav kvůli chybějící léčbě zhorší, zdravotnickému systému to přináší nové náklady a farmaceutické společnosti zase pociťují pokles spotřeby svých léků.

 

„Technologie umožní lidem řídit svou medikaci pomocí mobilního telefonu,“ uvedl generální ředitel společnosti Proteus Andrew Thompson. Jakmile pacient spolkne tabletku, senzor, který je uvnitř, vyšle signál náplasti nalepené na jeho těle a ta předá sdělení o užití léku aplikaci v jeho chytrém telefonu. Současně se odesílá informace příslušnému lékaři, případně příbuzným a jiným osobám.

 

Převzato a celý článek: https://www.ceskatelevize.cz/ct24/veda/2303770-prvni-digitalni-pilulka-je-tady-ze-strev-si-povida-s-mobilnim-telefonem

NÁŠ SOUBĚŽNÝ PROJEKT

 Upozornění!

Vstoupili jste na stránky, které byly vytvořeny s cílem zpřístupnit studiem a lékárnickou praxí získané informace, jejichž je autorka stránek vlastníkem, veřejnosti a pomoci ji v orientaci v oblasti samoléčení.

Poskytnuté informace v žádném případě nenahrazují komunikaci s lékařem ani lékárníkem.

Před užitím jakéhokoliv léku si přečtěte příbalový leták nebo se poraďte s lékárníkem nebo s lékařem. Autorka nezodpovídá za chybnou interpretaci informací obsažených na stránkách a není odpovědná za jakékoliv škody, které vzniknou následnými postupy či jednáním, jež jsou provedena na základě obsahu těchto stránek. Léky uvedené na stránkách mají laikům pouze osvětlit problematiku a pomoci v orientaci; jsou-li uvedeny názvy léků, jsou uvedeny nahodile pro orientaci v problematice.

Vstupem na stránky jsem potvrdil/potvrdila, že jsem se seznámil/seznámila s cílem i s omezením těchto stránek.