Množství vlákniny v některých potravinách
U dospělých je doporučen denní příjem vlákniny 25-30 gramů za den.
Na 100 gramů potraviny množství vlákniny v gramech (tj. když sníte 100g otrub, do těla by se mohlo dostat 45 gramů vlákniny)
Otruby 45
Lněné semínko 38
Sója a fazole 18
Zelený hrášek 12
Listový špenát 7
Sušené fíky 12
Celozrné pečivo 10
Ovesné vločky 7
Rybíz 6
Hrášek 5
Zelené fazolky 3
Mrkev 3
Zelí 3
Brokolice 3
Květák 2
Rozinky 35
Sušené švestky 17
Mandle 15
Švestky 4
Nízký obsah vlákniny: chřest, květák, celer, brambory bez slupky, ředkvička, pečivo z bílé mouky, bílá rýže, těstoviny z bílé mouky, cuketa, rajče, meruně, banány, třešně, hroznové víno, broskev, ananas, meloun
ZDROJ: BC Cancer Agency Care and Research, Oncology Nutrition
Upozornění!
Vstoupili jste na stránky, které byly vytvořeny s cílem zpřístupnit studiem a lékárnickou praxí získané informace, jejichž je autorka stránek vlastníkem, veřejnosti a pomoci ji v orientaci v oblasti samoléčení.
Poskytnuté informace v žádném případě nenahrazují komunikaci s lékařem ani lékárníkem.
Před užitím jakéhokoliv léku si přečtěte příbalový leták nebo se poraďte s lékárníkem nebo s lékařem. Autorka nezodpovídá za chybnou interpretaci informací obsažených na stránkách a není odpovědná za jakékoliv škody, které vzniknou následnými postupy či jednáním, jež jsou provedena na základě obsahu těchto stránek. Léky uvedené na stránkách mají laikům pouze osvětlit problematiku a pomoci v orientaci; jsou-li uvedeny názvy léků, jsou uvedeny nahodile pro orientaci v problematice.
Vstupem na stránky jsem potvrdil/potvrdila, že jsem se seznámil/seznámila s cílem i s omezením těchto stránek.